Csikós Ferenc

SOS Szolgálat Alapítvány Csikós Ferenc

Csikós Ferike 12 éves, három testvérével neveli őket Édesanyjuk.
Ferike születésekor oxigénhiányos állapot lépett fel, melynek következtében
sem járni, sem ülni, sem beszélni nem tud.
A család és az itthoni orvosok mindent megpróbáltak a gyerek gyógyulásának érdekében, de sajnos a jó közérzeten kívül mást nem tudtak elérni. A szülő a médiákból értesült, hogy alapítványunk Kínába, Kijevbe és más országokba visz ki hasonló betegségben szenvedő gyerekeket gyógykezelésre. Ezért keresték meg alapítványunkat, hogy a lehetőségekhez képest segítsünk.

Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza

Neurológiai (01232G091)

Telefon: 363-3901 / Fax: 364-9070

Honlap: www.bethesda.hu

Lelet

Páciens neve: Csikós Ferenc                                       napló:000000368

Anyja neve: Búzás Irén

Szül.dátuma: 1994.10.08                                             (TAJ: 108-668-584)

Lakcime: 3047 Buják Alkotmány u 43.

Vizsg.ideje: 2007.01.15  15:11 Küldő: Beth.Ideggyógyászati Amb.

KÓRTÖRTÉNET

Zavartalan terhességből a 41.héten intrauterin asphyxiára utaló tünetek miatt sectioval, 5/7-es Apgarral született. Születése után percekkel apnoe, convulsiok miatt PIC-be került. Súlyos perinat. Hypoxiára utaló tüneteihez a későbbiekben tüneti epilepszia is társult. A 6 éves korban készült koponya MR vizsgálat szerint a cerebrum túlnyomó része elpusztult, cysticus encephalomalatia alakult ki súlyos glyosissal,következménnyel microcephaliával. Csak a törzsdúcok maradtak meg. A cerebellum is ép maradt.

A károsodás feltehetőleg intrauterin,a harmadik trimeszterben alakult ki. Pszihomotoros fejlődése kezdettől minimális.

Neurológiai statusa jelenleg:

Microcephalia. Fkf: 42 cm.

Szemkontaktus nincs.Strabismus. Renyhe mimika. Testszerte igen élénk reflexek.Spastikus tónusfokozódás,kifejezett kontrakturák. Önállóan megfordulni sem tud. Rossz közérzetét hangadással jelzi.

Epilepsziája a jelenlegi gyógyszerek mellett (Sabril+Lamictal) viszonylagos egyensúlyban van,több hetes rohammentes időszakok is előfordulnak.

Budapest, 2007.01.17    11:38:15

Dr.Paraicz Éva