Fazekas Zoltán

SOS Szolgálat Alapítvány Fazekas Zoltán

Fazekas Zoltán  – 1 típusú diabetes – ben szenved. Napjában többször szúrja magát inzulin injekcióval.
Alapítványunk Zoltán leleteit kijutatta a belgrádi klinikára, ahonnan pozitív visszajelzés jött.
2007 augusztus 16-án kell Zoltánt vinnünk a belgrádi klinikára. Itt leveszik a vért Zoltántól és a vérből előállított anyagot kiküldik Londonba az Imperiál klinikára dr. Nagy A. Habib professzornak. A londoni klinika a kiküldött anyagból Zoltán részére őssejtet állít elő és visszaküldi Belgrádba, ahol Zoltánnak beültetik azt.
Az orvosok szerint annyira fog javulni Zoltán állapota, hogy már tablettával is szinten tudja tartani a vércukor szintjét.

Zárójelentés

Egyik szülő családi- és keresztneve és név: Fazekas (László) Zoltán 1982.
Lakhely: Budapest, Magyarország
Elvégzendő munka:
Kezelési idő: 2007. augusztus 8. – augusztus 31.
Felvételi diagnózis: Diabetes mellitus gr. I.
Végleges diagnózis: Diabetes mellitus gr. I. E 10.0

Epikrízis (betegség alatti állapot)

A beteg felvétele az osztályra őssejtek autológ szelekciójának klinikai alkalmazása végett történt azzal a céllal, hogy megpróbáljuk helyreállítani a hasnyálmirigy funkcióit. A beteg cukorbeteg, 12 éve (napi 3 alkalommal) folyamatos inzulinkezelésben részesül.
Az osztályon klinikai-, laboratóriumi-, röntgen-, kardiológiai-, aneszteziológiai vizsgálaton átesett.
Az őssejt levétele és a terápia az Imperial Colledge Hammersmith Hospital London-nal való együttműködéssel valósult meg.
A beteg az 5 nap alatt GOSF-ot kapott, utána következett az őssejtek eferózisa (leukoforézis), amelyek Londonba lettek küldve előkészítésre, ahonnan mint szelektált őssejtek lettek visszaküldve, majd szelektív katéterizációval befecskendezve a hasnyálmirigy artériás vaszkularizációjába.
A beteg jó általános állapotban hagyta el a kórházat, beavatkozás utáni komplikációk nélkül. Mindkét, katéter okozta seb gyulladás jelei és hematóma nélkül gyógyulnak. A beteg szülei, és a magyar humanitárius alapítvány képviselőjének kíséretében autóval tér vissza Budapestre.

VII. osztály vezetője
Prof. Dr. M. Milićević sebész

2007. augusztus 31.

Instrukciók (Fontos)

Instrukciók és időbeosztás Fazekas Zoltánnak

– Ne fogyasszon alkoholt semmilyen formában, se gyümölcsöt 18 óra után (kötelezően betartandó). Időnként megengedett egy pohár bor vagy sör fogyasztása, egy év elteltével.
– Lázcsökkentésre ne használjon paracetamol tartalmú készítményt.
– 3-4 óránként kisebb adagokban étkezni, és ellenőrizni a glükóz szintjét a vérben
– Ne fogyasszon fehér kenyeret, péksüteményt, cukrot, pitét és süteményt valamint készen vett gyümölcsleveket.
– Megengedett enni müzlit, pelyheket, teljes kiőrlésű kenyeret vagy tésztát, de kisebb adagokban és nem vacsorára.
– Ne egyen narancsot, de ehet mandarint és az összes többi gyümölcsöt, maximum 3 db/nap.
– Ehet diót, mandulát, magokat vagy mogyorót (nem többet egy maroknál) és ne fogyasszon földimogyorót.
– Egyen elegendő friss zöldséget vagy salátát, hetente háromszor makrélát vagy szardíniát.
– Nagyrészt proteindús ételeket fogyasszon (sajt, fehér húsok, pulyka, hal, gomba) salátával és 1 szelet fekete toasttal, pohár joghurttal.
– Kis mennyiségben megengedett a fagylalt, gyümölcs tejszínhabbal és étcsokoládé.
– Fogyasszon vizet, levest, joghurtot vagy teát napi 1,5 literrel, édesítővel vagy kiskanál mézzel.
– Fogyasszon naponta Omega 3 kapszulát, 30 mg-os Q10/1 kapszulát.
– Kötelező sétálni naponta kétszer 30 percig reggeli és vacsora után.
– Pihenni kell és fő a pozitív gondolkodás!

Ellenőrzések rendje:

Kötelező eljönni a következő időpontokban lévő ellenőrzésekre:
– 2007. október 25. (csütörtök), reggel 9-ig – 2 hónap
– 2007. december 20. (csütörtök), reggel 9-ig – 4 hónap