Gradvolt Attila

Gradvolt Attila

Balesetből kifolyólag sérült a gerince, kerekesszékkel közlekedik, valószínű, hogy stimulátorral fogják gyógykezelni.

SZÜLŐI ÚJSÁGCIKK:25. hétfő

Reggel 9-10 között vért vettek, megvizsgálták, adatokat rögzítettek. Addig, amíg nem végeztek nem lehetett enni, inni. A nap folyamán bejöttek az orvosok és a notebookon megnézték Atti MRI felvételeit. Hihetetlen, hogy minden ott folyik az orrunk előtt. Láttál már ilyent otthon? Humánusak, emberek. Megbeszélték Attival (tolmács segítségével), hogy mit láttak a felvételen, és mit tesznek vele. Maradt egy csontszilánk a gerinccsatornánál és ki kell venni, mivel nyomja a gerincvelőt. (Azt kell mondani, hogy majdnem minden betegnél találnak valami ottmaradt, el nem végzett problémát). Megkérdezte a neurológus- Jar -, hogy mit vár a műtéttől. Atti válasza: rendeződjön a vizelete és széklete. Jöjjenek vissza ezek az érzések. Az orvos: Nagyon jó. Én ennél többet szeretnék, hogy mozogjon a lábad is. Ezért kicsit távolabb tesszük a stimulátort a sérüléstől.
Azt kell mondani, hogy olyan emberbaráti megközelítés volt, amit otthon nem tapasztalni. Az SOS. Alapítványtól Szőke Antal volt velünk, és a tolmácsunk Kárász Magdolna. Mindenben a lehető legtöbb és legjobb segítséget nyújtotta az ott lévő magyaroknak. Estig velünk maradtak mindennap. Rendkívül érzékenyen reagálnak a betegek hogylétére. Örömünkben is és a gondjainkban is egyaránt osztoznak.

26.kedd

Reggel hét órára vizeletet kellett adni, hogy ellenőrizzék a bakteriális hogylétét. 9 óra 48 perckor vitték Attit a műtőbe. Totálisan eluralkodott bennem a feszültség. Azt éreztem, hogy minden rendben zajlik, de mégis! 12 óra 40 perckor hozták ki. Segítettem a hordágyról befektetni az ágyába. Kinyitotta szemét és mosolygott. Megkérdezte, hogy már készen is van, hiszen még két perce sincs, hogy bevitték. Mikor visszajött az altató orvosa tolmácsunkkal azt mondta Atti:- Volna egy rendkívül fontos kérdésem, mikor ehetek?
Mindenki arcára mosoly ült, és az orvos két órát mondott neki. Még kifelé menet is mosolygott a kérdésen. (Atti hétfő délután háromtól nem evett és este nyolctól nem ivott semmit.) Még a két órában többször is feltette ugyanazokat a kérdéseket, de ahogy tisztult az altatásból ébredezve, kevesebbszer tette.
Megkérdeztük, hogy fordulhat-e, de ennek sem volt más akadálya csak annyi, hogy nehéz volt még és fájdalmas. De lejárt a várakozási idő és jóízűen falatozott

A műtét teljes egészében jól sikerült: eltávolították a szilánkot, majd beültették a stimulátort. A stimulátor több részből áll egy adóból és egy vevőkészülékből. Az adót a baloldalába ültették a vevőt a sérült gerinc rész alá, és fölé helyezték. Ezek impulzusokat adnak (napi háromszor) a gerincben lévő idegnek, ami az agyba továbbítja az ingereket.
Rendben telt a nap nem voltak elviselhetetlen fájdalmai. Este megkapta a szurikat, antibiotikumot – fájdalomcsillapítót, és nyugodtan tudott aludni.