Kocsis Kevin

csaladsegito86@freemail.hu

Alulirott Kocsis Istvánné 3600 Ózd, Puskin út 7. sz. alatti lakos az alábbi kéréssel fordulok Önökhöz.

Fiam Kocsis Kevin 2008.12.14-én született a 34. terhességi héten 2200 grammal az Ózdi Almási Balogh Pál Kórházban. Sajnos újraélesztésre volt szükség. Ezek után a Miskolci GYEK intenzív részlegébe kerültünk, ahol lélegeztetésre és keringési támogatásra szorult gyermekem. Súlyos négy végtagi görcsök miatt antiepileptikus kezelésben részesült, és részesül a mai napig (gyógyszeres kezelés). Önálló étkezésre képtelen, félig pépes ételt eszik, a rágása nagyon gyenge. Önálló mozgásra képtelen, maximum hátáról hasra tud fordulni, és segítséggel ültethető. Csak pár szót tud mondani, de sok mindent megért. Sajnos inkontinens.

Most lehetőségünk lenne egy külföldi, Barcelonában történő műtétre 2015.08-04-én. Dr. Igor Nazarov végezné a műtétet, amely gyermekem tartásán, mozgásán, rágásán, nyelésén és izmai működésén segítene.

A műtét és a kiutazás 1.500.000,- Ft-ba kerülne. Sajnos anyagi lehetőségeink minimálisak. Családunk 5 főből áll, jelenleg Kevinen kívül 2 kiskorú gyermeket nevelünk férjemmel. A család jövedelmét a családi pótlék, a gyes és az ápolási díj teszi ki, melyből még a havi megélhetésünk is nehezen biztosított.

Ezen indokok miatt kérném lehetőségeikhez képest támogassák gyermekem életminőségének javítását elősegítő műtéti beavatkozást.

Ózd, 2015. február 4.

Köszönettel: Kocsis Istvánné

3600 Ózd, Puskin út 7.

VOJTA MÓDSZER

2014. október 14. kedd, 20:26 | Írta: Kovács Andrea |  |  |

VOJTA terápia – egy új mozgásfejlesztő módszer a gyógytornászok kezében

Magyarországon még szülők által kevésbé ismert a Vojta, a szakemberek által meg még egyenlőre csak áhított terápia.

A módszert Vaclav Vojta egy cseh származású ortopéd-neurológus, a Müncheni Gyermekklinikán szerzett tapasztalatai alapján dolgozta ki, melyet reflexlokomóción alapuló gyógy technikának is nevezhetünk. (reflex = a test nem tudatos válaszreakciója, lokomóció = helyváltoztatás)

A módszer kialakulása úgy történt, hogy szakemberek rájöttek, hogy ha különböző pozíciókba helyezik a gyermekeket és különböző zónákat ingerelnek mozgást válthatnak ki. Olyan mozgásokat, amelyek mindenkiben genetikailag öröklötten benne vannak, tehát léteznek az agyban, magasabb szinteken. Ezeket a mozgásokat ki lehet váltani bárkinél, egy egynapos csecsemőnél, de egy nyolcvanéves felnőttnél is. Ez a módszer közvetlenül lép közbe a mozgást és tartást irányító agyi folyamatokba.

A Vojta terápia :

– egy meghatározott testhelyzetben

– egy meghatározott pontra/pontokra

– egy meghatározott irányban/irányokban

kifejtett enyhe nyomás segítségével éri el a kívánt izomaktivitást, mely javítja az önészlelést és a térérzéket, jótékony hatással van az emésztésre, a vérkeringésre és a légzés mélyülésére.

A terápia közvetlenül avatkozik be a mozgást irányító agyi folyamatokba, célja:

– a fiziológiás mozgásminták serkentése,

– a normál mechanizmusok újraélesztése.

A Vojta terápia során a törzsön és a végtagokon keltett ingerek elindítják a megfelelő izom mozgását, melyek ideális mozgásmintákat váltanak ki, majd ezeket a sémákat gyakoroltatva a helyes mozgásmintákat rögzítik. Ilyen módon a reflexek hatékony működtetésével erősítik a gyermek fizikai gyengeségeit. A hatékonyság érdekében a gyógytornász által betanított tornagyakorlatokat naponta háromszor, négyszer otthon is el kell végeznie a szülőnek.

A módszer alkalmazható csecsemő-, kisgyermek- és felnőttkorban is. A Vojta terápiát szerte a világon neurológiai, ortopédiai és egyéb kórképeknél használják pozitív eredményekkel.

“A Mackórendelőben már lehetőség van Vojta terápiás vizsgálatra és terápia beállítására, Kovács Andrea gyógytornász –  nemzetközi Vojta terapeuta tanulónál.

A Vojta terápia menete

Vizsgálat:

A babát levetkőztetve (hason, háton fekve)  megfigyeljük az ideális ontogenezist alapul véve „Vojtás szemmel” a spontán mozgását. Meghatározzuk  a mennyiségi és a minőségi mérföldköveket hogy melyek azok a parciális modellek melyek korának megfelelőek és melyek azok melyek eltérnek az ideálistól.

Megfigyeljük:

– a vertikalizációs funkciót, (támasz pontokat, izom működések, ízületi bemozgathatóságot, stb.)

– a test automatikus poszturális irányítását

– a fázikus mozgást

A terápia ”sava borsa”: Megtalálni a legtöbb gondot okozó a „hibát”, az ideálistól eltérő mintákat és ennek alapján meghatározni egy reális terápiás célt.

A kezelési helyzet kiválasztása: Egyénre szabottan összeállítani a legoptimálisabb terápiás helyzeteket (1 – 3 gyakorlat), amivel a legrövidebb időn belül elérhetjük a kitűzött célt

A kezelés: egy meghatározott kiindulási testhelyzetben, jól definiált zónát / zónákat enyhén ingerelünk, aminek a hatására az emberi mozgásfejlődésben (Ontogenezisben) megtalálható mozgásmintákat váltunk ki. Ezek a mozgásminták a központi idegrendszerben megtalálhatóak, velünk születtek, reflexszerűen előhívhatóak, nem kell tanítani.

Önellenőrzés: A kezelés eredményessége rögtön a terápia után mérhető és kb 40 – 60 percig a gyermek spontán hozzáférhet a jó irányba megváltozott mozgásmintákhoz, ezért kell a Vojta- gyakorlatokat egy éves korig naponta négyszer egy eves kor után naponta 3 szor végrehajtani. A központi idegrendszerből előhívott mozgásmintákat a gyermek a rendszeres napi négyszeri kezeléssel  beépíti a központi idegrendszerébe, ami az idő teltével, gyakorolva, bombázva a központi idegrendszert az agykéreg motoros felületére rögzül. Eredmények már egy kezelés után is vannak, de az eredményesség függ attól is, hogy kinek milyen nagy a sérülése.

A terápiára neurológiai diagnózissal lehet jelentkezni.

Kovács Andrea