Gyógykezelés Varsóban

Szabó Máté

SOS Szolgálat Alapítvány Samu Viktória

Samu Viktória

Intenzív Gyógyító Központ “OLINEK”:

SOS Szolgálat Alapítvány Varsó

Olinek – a legjobb, diplomás fizikoterapeuta csapat több
éves tapasztalattal a gyermekek kezelésének területén, egyedi eljárás minden egyes páciens számára és számos rehabilitációs módszer mély ismerete (TheraSuit, PNF, Bobath, Manuális Terápia, Kinesiotaping, Thera Band, stb).
Olinek – együttműködés élenjáró szakemberekkel: Dr. Szymon Pietrzakkal, az Otwocki Gyermekortopédiai
és – traumatológiai Klinika [Klinika Ortopedii i Traumatologii Dziec?cej w Otwocku] ortopédiai és traumatológiai szakértőjével, Dr. Tomasz Mazurczakkal, a Varsói Anya- és Gyermekvédelmi Intézet [Instytut Matki i Dziecka w Warszawie] neurológusával és Dr. Malgorzata Szurlejjel a Varsói Audio-Pszicho-Fonológiai Központból [Centrum Audio-Psycho-Fonologii w Warszawie].

Az Olinek Intenzív Gyógyító Központ komplex rehabilitációt biztosít gyermekeknek, fiataloknak és felnőtteknek.

Ajánlatunk:
intenzív rehabilitáció Therasuit kezeslábasban
hallástréning Tomatis módszerrel
Szenzoros Integrációs Kezelés

INTENZÍV REHABILITÁCIÓ THERASUIT KEZESLÁBASBAN
Egy-, két- és háromhetes rehabilitációs turnus intenzív tartamú foglalkozásokkal: minimum 2,5 ó naponta. Gyakorlat közben a páciens a TheraSuit kezeslábas űrruhát hordja, különféle rehabilitációs eszközöket használ (Univerzális Rehabilitációs Gyógykezelő Helyiség, spider, függőleges testtartást segítő eszköz, labdák, gumik, szenzoros párnák, felfüggesztett felületek stb.), a kezelés programját a terapeuta a páciens egyedi követelményeihez illeszti. A kezelés során a következő módszereket használják: PNF, Bobath, Kaltenborn-Evjenth manuális kezelés, Kinesiotaping, Thera Band, valamint Szenzorikus Integráció elemei, Doman-Delacato, mozgásterápia.

MI A THERASUIT KEZESLÁBAS?
Ez egy lágy, a test helyzetének belső érzékelését támogató dinamikus segédeszköz, amely sapkácskából, nadrágocskából, mellényből, térdvédőkből és cipőkből áll, amelyeket speciális csatlakozók kötnek össze. Minden részegység össze van kötve a rugalmas csatlakozók rendszerével. A TheraSuit biztonságos és hatékony rehabilitációs eszköz, amelyet egy intenzív gyakorlatokat tartalmazó programmal együtt fejlesztettek ki a gyermek fejlődésének meggyorsítása érdekében.

JAVALLATOK
gyermeki agysérülés, szélütés
visszamaradt motorikus fejlettség
ataxia (a mozgás koordinációjának hiánya), athetózis
agysérülések
gerincvelő-sérülések
gerincvelő- és gerincvelőburok-sérv
Down-kór
az ideg-izom rendszer betegségei

A KEZESLÁBASBAN TÖRTÉNŐ INTENZÍV REHABILITÁCIÓ HATÁSAI:
Javítja a test helyzetének belső érzékelését
Csökkenti a patologikus reflexeket
Visszaállítja a helyes alapokat és mozgásmintát
Biztosítja a test belső stabilizálását és segíti az elgyengült izmokat
Helyesbíti a test elemeinek elhelyezkedését
Hat a labirintusrendszerre (egyensúlyszerv)
Stimulálja az agyat és javítja a központi idegrendszer működését
Stimulálja a tapintást és az érzékelést
Javítja a beszéd gördülékenységét és a kiejtést
A gravitációs erőhöz hasonló erővel terheli a gyermek testét
Felgyorsítja az újonnan tanult funkcionális és mozgásképességek fejlődését

Tomatis módszer:

MI A MÓDSZER ALAPJA?

A gyakorlat megfelelően kijelölt hanganyag “elektronikus fül”-nek nevezett berendezésen keresztül történő meghallgatásán alapul. E berendezés az emberi fül ideális modellje, a stimuláció meghatározott, megfelelően szűrt, magas frekvenciájú hangokkal történik. A gyakorlat több fázisból áll, melyek során az egyénhez illeszkedően kiválasztott hanganyag a pácienshez lég- és csontvezetés útján jut el. Az egyes szakaszok alatt lehet beszélgetni, táblás és logikai társasjátékot játszani, játszadozni vagy aludni. Az egész gyakorlat több fázisból áll, a terápiát kezdő nagyon intenzív hangkeltéstől a páciens aktív részvételéig..

HATÁSOK

– Javítja az egyensúly-megtartás és a mozgáskoordináció képességét, ami kitűnően kiegészíti a kezeslábasban történő mozgás-rehabilitáció hatásait a neurológiai pácienseknél
– Csökkenti az autista gyermekek túlérzékenységét a hangokra
– Serkenti és javítja az agy működését magas hangok segítségével
– Javítja a koncentrációt és a figyelmet a hallásfunkció megerősítésével
– Megkönnyíti a tanulást és az idegen nyelvekhez való alkalmazkodást
– Csökkenti az elkövetett helyesírási hibák számát
– Növeli a kommunikációs készséget
– Megnyugtat, relaxál, csökkenti a stresszt

KINEK

– Neurológiai bántalmakban szenvedő pácienseknek
– Autista gyermekeknek
– Iskolai problémás gyermekeknek és ifjaknak (többek között dyslexia)
– Mindenkinek, aki az agyműködését javítani akarja
– Idegen nyelveket tanulóknak
– Állandó stressz alatt élőknek
– Terhes nőknek

Szenzoros Integráció:

MI AZ SI?

A szenzoros integráció (SI) egy folyamat, amelynek során az emberi idegrendszer információt gyűjt minden érzékszervének érzékelőitől (érintés, vesztibuláris mozgásérzékelés, testérzet – belső testhelyzet-érzékelés, szaglás, látás, hallás, ízlelés), azután szervezi és értelmezi azokat úgy, hogy alkalmasak legyenek célszerű cselekvésekhez történő felhasználásra. Más szóval ez egy alkalmazkodó reakció, amely meghatározott tevékenységek végzéséhez, meghatározott testhelyzet eléréséhez stb. szükséges. A Szenzoros Integrációs Terápia célja az idegrendszer természetes reakcióinak helyreállítása a szenzoros integráció zavara esetén. A Szenzoros Integrációs Foglalkozás a “tudományos játszadozás” egy formája, a gyermek szintjéhez igazítva, az érzékek serkentése céljából.

KINEK KELL AZ SI KEZELÉS?
– Specifikus tanulási nehézségekkel rendelkező gyerekek, úgymint: dyslexia, dysgráfia, helyesírási nehézség, csökkent figyelem-koncentráló képesség
– ADHD-s, ADD-s gyermekek
– Gyermekkori agykárosodással rendelkező gyermekek
– Autista gyermekek