Schöffler Ádám

Schöffler Ádám 8 éves kisfiú, gyáli lakos. Egy egyszerű rutinvizsgálat alkalmával derült ki, hogy az izomsorvadás egy meghatározott fajtájában szenved. A szülők felkérésére felvettük a kapcsolatot ismét a kijevi klinikán Dr. Picskur professzorral, aki ez év január 18-a utánra adott időpontot a vizsgálatra. Alapítványunk jelenleg is dolgozik a kiutazás megszervezésén, valamint a gyógykezelés költségeinek előteremtésén. 2006 február 8-án repülővel juttatjuk ki Kijevbe egy tolmács kíséretében.

Beszámoló
a kijevi gyógykezeléséről, valamint a klinika és az alapítvány esetleges együttműködésérőlAz S.O.S. Szolgálat alapítvány felkérésére utaztam a kijevi klinikára, Schöffler Ádám őssejt beültetésével kapcsolatosan, a körülmények, a kinn tartózkodás megfigyelésére, továbbá ellenőrizni az ellátás, szállás biztosítását a beteg és kísérője részére.Kórelőzmény:
Schöffler Ádám 8 éves kisfiú 2006. február 8-tól 12-ig a kijevi klinikán tartózkodott, kivizsgálás céljából, ahol Miopathia Düssena diagnózist állapítottak meg.
Dr. Leonyid Picskur professzor a vizsgálatok alapján (elektromiographia, vérimmunogramma) javasolja az őssejt beültetést.
Picskur professzor szerint a betegség még nem gyógyítható, de Ádám esetében jól látható, hogy az első vizsgálatok után fokozatosan romlott az állapota, de remény van a beültetés után arra, hogy ez az állapot megáll és legalább 5 – 6 évig stagnálni fog.

Az orvostudomány mai állása szerint az izomsorvadás megállítható és bizonyos részeredmények alapján remény van a sejtek beültetése útján az izomrészek, szövetek rehabilitására. Dr. Picskur elmondása szerint Ukrajnában ez a gyógyítási módszer „kísérlet” jó úton halad, vannak kiemelkedő sikerek. Ők ez irányba kutatnak és gyógyítanak, minden ukrán részére a gyógykezelés ingyenes.
A klinika orvosi műszerezettsége kiválónak mondható, van olyan műszerük, melyből a világon csak négy darab található.
A klinika, az Ukrán Orvostudományi Egyetem klinikája, főként a fiatal orvosok képzésében játszik nagy szerepet. A klinikán többen foglalkoznak az őssejt beültetéssel, egy professzornő a szem problematikájával, míg Picskur professzor az izomsorvadással, és kimondottan gyerekeken végez kezeléseket.
A klinika kutatásai megjelentek publikálásban „csak oroszul”, mert nincs pénzügyi forrás angol nyelven való publikálásra.
Picskur professzor ez évben egy nemzetközi konferencián tart előadást az ukrán őssejt kutatások témakörében Isztambulban, lesz előadása még Svédországban és Londonban is.
Nagyon elismerően nyilatkoznak a magyar orvosi sikerekről, a diagnosztizálást irigylik a magyaroktól, ebben nagyon előre jár a magyar orvostudomány.
Ezért kezdeményez egy olyan segítséget és együttműködést az alapítvánnyal, hogy segítsük elő a klinika kutató orvosainak magyarországi tapasztalatszerzési lehetőséget a Debreceni Orvostudományi Intézet és a kijevi klinika között. Sajnos a klinika olyan pénzügyi gondokkal küzd, hogy mi azt el sem tudjuk képzelni. A professzor javaslata, hogy ők elkezdik a hivatalos utat szervezni, az alapítványnak csak az anyagi hátteret kell biztosítani, ami majd az esetleges további gyermekek kinti gyógykezelésből levonandó.
Dr. Picskur havi fizetése 200 US dollár, mely nincs 50 000. Ft. A klinikának egy számítógépe van. A zárójelentések kézzel íródnak.
Ők az állam támogatást inkább gyógyításra és méregdrága gépek beszerzésére fordítják.
A befolyt összegből fedezik az őssejt kutatásokat, esetleges külföldi tanulmányokat, valamint a kórház „fejlesztést” is.A klinika és a beteg kapcsolata:
Szinte baráti a kis beteg és az orvosok kapcsolata. Napi többszöri vizit, orvosi konzultáció a kísérő és orvos között. Minden ellátás biztosított, a gyógyszert -ha épp nincs a klinikán- akkor is megszerzik, ha kell, 360 km autózás útján. Lényegében minden van, csak meg kell fizetni, de ez így van a világon mindenhol.Ellátás :
A kétágyas szoba, mely egy nappaliból és hálószobából áll, van hozzá zuhanyzó, WC,
tv, hűtőszekrény és mikrohullámú sütő áll rendelkezésre, a klinika hatodik emeletén, a vizsgálók mellett található. Nagy szerep hárul a tolmácsra. Csak akkor sikeres egy gyógykezelés, ha a tolmács mind a két fél érdekeit szinte baráti és emberi hangon végzi. Azt hiszem, jelen esetben megtaláltuk ezt a személyt. Igazi személyes baráti kontaktust alakított ki az orvosokkal, ápolókkal és jelen esetben a beteggel és az édesanyjával. Nem elhanyagolható szempont az Ukrán Magyar Nagykövetséggel fenntartott jó kapcsolat.Személyes benyomások:
A professzor minden kérésének a lehetőségekhez mérten való támogatása.
Az a hozzáállás, amit a beteg érdekében tesz, csak dicsérhető, emberi és orvosi értelemben is. Őszintesége nem arra irányul, hogy csak a pénz lebeg a szeme előtt. Ha nincs rá esély, hogy segíteni tud, akkor azt megmondja és nem kezdeményezi a kezelést.
Egy szóval jellemezve EMBERSÉGES, kedves, segítőkész.Változott a véleményem, meggyőzött Szegedi Ricsi esete és javasolnám még több gyermek orvosi kezelését az ukrán klinikán.

Javaslom az alapítvány vezetésének, hogy nagyon fontos ezen betegek sorsának nyomon követése, nem szabad elengedni a kezüket, figyelni kell a gyógyulás folyamatait, mert én most láttam és megtapasztaltam, hogy milyen szenvedés a gyereknek és szülőnek egyaránt.
Néhány fotó Ádám kint tartózkodásáról, amely mutatja, hogy az alapítvány törődik a beteggel.

Budapest, 2006-05-09.
Szőke Antal
az alapítvány budapesti vezetője

Külön köszönet a MALÉV