Zólyomi Kitti

FECSKEFÉSZEK BÖLCSŐDE ÉS KORAI FEJLESZTŐ RÉSZLEG
1181 Vándor Sándor u. 7 Tel/fax 2 909 386Gyógypedagógiai vélemény
Név: Zólyomi Kitti
Szül: Budapest, 2003. 05. 15.
Anyja neve: Horváth Katalin
Gondviselő: Zólyomi ZoltánKitti 2005 szeptembere óta jár korai fejlesztő részlegünkbe, ahol 3 éves koráig heti két, 3 éves kora után heti négy alkalommal részesül komplex korai gyógypedagógiai fejlesztésben.
Kitti mozgásában súlyosan akadályozott kislány. Mozgásállapota nagymértékben hátráltatja manipulációs tevékenységeit és kognitív képességeinek kibontakozását is. Az elmúlt két évben Kitti fejlődése lassú ütemű volt, a nagymozgás területén számottevő változás nem történt. A 2007-ben elvégzett őssejt beültetés óta számos részterületen látványosan fejlődött.Nagymozgás: Kitti izomtónusa test szerte fokozottan spasztikus, jobb oldali túlsúllyal, végtagjai spontán flexiós helyzetben vannak. Jobb könyöknél enyhe kontraktúra figyelhető meg, mely a kezelés óta oldódott. Az egész test izomzatának spazmusa oldódott, a passzív kimozgatás, nyújtás nem igényel nagy erőfeszítést, és Kitti aktívan is ki tudja már nyújtani végtagjait. Nyak és törzsizomzata hipotón, de az utóbbi hónapokban sokat erősödött. Fej-és törzskontrollja jelentősen javult. A Bobath-labdán ülve eddig felső végtagjai flexiós helyzetben voltak, Kittit a törzsénél kellett fogni. Pár hete már elég csak a medencénél stabilizálni, kezeit (ökölben) a labdára teszi, bal kézzel időnként letámaszt. Nagymozgásai koordináltabbak lettek, a mozgások kivitelezése pedig kisebb erőfeszítést és kevesebb időt igényel. Mindemellett mozgásigénye is nagyobb lett, többet és szívesebben mozog.

Manipuláció: Kitti manipulációs tevékenységeit nagymértékben hátráltatja feszes izomtónusa. Bal keze a domináns, eddig a jobb kezét csak erős motiváció és segítségadás mellett használta. A kezelés óta azonban már a spontán helyzetekben is nyúl a tárgyakért jobb kézzel. Mivel a spazmus oldódott, ujjait könnyebben ki tudja nyújtani, így a célirányos nyúlás, fogás-elengedés területén is jelentős fejlődés történt. Szem-kéz koordinációja is látványosan javult, a kezében lévő tárgyakat már hosszasan nézegeti.

Kognitív terület: Kitti értelmi képességei nehezen behatárolhatóak súlyos mozgásállapota miatt. Figyelme egyre hosszabb időre leköthető, és minőségében is sokat változott, sokkal koncentráltabb lett. Feladathelyzetből most már nem lép ki, jobban kooperál.

Kommunikáció: Kitti beszédértése jó, passzív szókincse nagy. Kérésre tárgyat, személyeket, állatokat képeken megmutat. Igen-nemet bólintással jelez. Non-verbális kommunikációja egyértelműbb lett. Eddig csak érzelmei kifejezésére vokalizált, de most már szívesebben kezdeményez verbális kapcsolatot. A kezelés óta hangképzése sokkal differenciáltabb lett, ezeket még nem a szavak, hanem a szókezdemények szintjén használja.

Szociális viselkedés: Kitti az utóbbi időben sokkal kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb, vidámabb lett. Az idegen szituációkat, embereket könnyebben elfogadja. Láthatóan javult a közérzete is.

Budapest, 2007-10-16

……………………………….
gyógypedagógus

Dátum: Tue, 29 Jan 2008 14:39:10 +0100
Feladó: “Katalin Zólyominé Horváth” <zolkatal2@gmail.com>
Címzett: “Csaba Balogh” <csabbalogh@gmail.com>
Tárgy: Zólyomi KittiKedves Csaba!
Megküldöm Kittike orvosi záróját. Köszönjük önzetlen segítségüket, hogy újra túl vagyunk egy beültetésen. Remélem ez a közös munka Tóniékkal továbbra is sikeresen fog működni.

További jó munkát kívánok!

Még egyszer köszönöm!